Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Τρέχει η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά, στο τέλος του 2017 σε λειτουργία.




"Αναστήθηκαν" όπως όλα δείχνουν τα έργα Τραμ για την επέκταση του μέσου από το Φάληρο στον Πειραιά. Το ypodomes.com έκανε μία μοναδική "αυτοψία" στο έργο και περπάτησε σε όλο το μήκος των έργων.

Η διαφορά στην εικόνα του έργου σε σχέση με ένα έτος πριν είναι πολύ μεγάλη. Το έργο δείχνει να έχει βρει το βηματισμό του και να προχωρά. Η συνολική πρόοδος στο έργο είναι στο 40% αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο του έργου θα πάρει χρονικά όσο πήρε μέχρι τώρα.

Με το που σκάβεις στον Πειραιά, βρίσκεις αρχαία. Το ίδιο έγινε και σε αυτό το έργο. Μόλις στο μισό μέτρο αρχίζει να ξεπροβάλει η πλούσια ιστορία αυτού του τόπου που κατοικείται από την αρχαιότητα. Όπως και στο Μετρό βρέθηκε το γνωστό "Ιπποδάμειο σύστημα" που φρόντιζε για την ύδρευση της πόλης. 

Για το έργο εκτός από τα αρχαιολογικά που ταλαιπώρησαν και καθυστέρησαν την εξέλιξη των έργων, σημαντικός παράγοντας καθυστέρησης ήταν και οι συνεχείς παρεμβάσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση. Για να εφαρμοστούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη πέρασαν 14 μήνες και μέχρι τότε δεν είχε ξεκινήσει τίποτα. Αν αυτό δεν σας λέει κάτι να θυμίσουμε πως το χρονοδιάγραμμα είχε αρχικό χρόνο περαίωσης τους 25 μήνες...

Σήμερα 3,5 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης το έργο πάει καλά. Οι αρχαιολογικές εργασίες ολοκληρώνονται και τα ευρήματα καταχώνονται, ενώ οι εργασίες για το στρώσιμο του τροχιόδρομου προχωρούν ταχέως. Μέχρι τώρα έχουν στρωθεί και ολοκληρωθεί περίπου 2χλμ μονής γραμμής (καθότι μιλάμε για μονή κυκλική γραμμή), ενώ σε διαδικασία στρωσίματος είναι ακόμα 2χλμ. Χωρίς να έχει "ανοίξει" το οδόστρωμα είναι μόνο το τμήμα από το Δημοτικό Θέατρο και μέχρι το λιμάνι στην Λ.Ποσειδώνος αλλά και κάποια τμήματα στην Ομηρίδου Σκυλίτση.
 
Στα έτοιμα τμήματα αυτό που αφήνει πίσω του το έργο είναι μία πλήρως αναμορφωμένη περιοχή. Στο βόρειο τμήμα της Λ.Λαμπράκη που το έργο έχει πρακτικά γίνει η εικόνα είναι εκπληκτική. Αναπλάστηκε όλη η περιοχή και δείχνει όμορφη και καινούργια με μεγάλο πεζοδρόμιο και άπλετο χώρο για τους πεζούς.

Μέσω του έργου της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, είναι σε εξέλιξη η μεγαλύτερη ανάπλαση στο κέντρο της πόλης εδώ και χρόνια. Αντικαθίστανται όλα τα πεζοδρόμια (βάζοντας ως υλικό τον πορφυρίτη) στον κεντρικό άξονα Λαμπράκη-Β.Γεωργίου-Λ.Ποσειδώνος-Ε.Αντιστάσεως ενώ τοποθετούνται υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων που θα απαλλάξουν την πόλη από την εικόνα βρωμιάς και ακαταστασίας.

Γίνονται μεγάλες παρεμβάσεις σε ανοιχτούς χώρους και πλατείες και χαρακτηριστικά ήδη έχουν ολοκληρωθεί τέτοιες παρεμβάσεις στις εκκλησίες Ευαγγελίστρια και Αγία Τριάδα με το αποτέλεσμα να είναι πολύ ικανοποιητικό.

Σημαντικό στοιχείο είναι πως στην Βασιλέως Γεωργίου έχει προβλεφθεί ένας διάδρομος δίπλα στον τροχιόδρομο όπου μελλοντικά μπορεί με νέο έργο να χρησιμοποιηθεί ως ποδηλατόδρομος, όντας τμήμα ενός μεγαλύτερου δικτύου.

 Τώρα τα έργα ολοκληρώνονται τμηματικά σε πολλά σημεία. Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα σε ένα βράδυ τοποθετήθηκε προ ημερών η "στροφή" του τροχιόδρομου από τη Λαμπράκη στη Β.Γεωργίου ενώ εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Φθινοπώρου θα έχει ολοκληρωθεί το στρώσιμο στη μισή Β.Γεωργίου και όλη την Ε.Αντιστάσεως. Το μηχάνημα που χρησιμοποιείται παραλαμβάνει τα έτοιμα προκατασκευασμένα τμήματα τροχιόδρομου μήκους 6 μέτρων.
Το 2017 το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο στόχος είναι να λειτουργήσει προς το τέλος του έτους. Το στοίχημα είναι η επιτάχυνση αυτή να διαρκέσει και το νέο μέσο που φιλοδοξεί να κερδίσει τις καρδιές των Πειραιωτών και το πρώτο Τραμ να περάσει στην πόλη.



ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το μήκος του έργου είναι 5,4χλμ, αφορά μονή κυκλική γραμμή που ξεκινά από το Στάδιο Καραισκάκη και περνώντας από Μ.Ασίας, στρίβει στην Γ.Λαμπράκη, μετά περνά όλη τη Β.Γεωργίου και τερματίζει στην Λ.Ποσειδώνος, έξω από τα πλοία του Αργοσαρωνικού. Από εκεί ξεκινά και πάλι και μέσω Εθνικής Αντιστάσεως και Ομηρίδου Σκυλίτση τερματίζει στο σταθμό ΣΕΦ που είναι σήμερα το επίσημο τέρμα του δικτύου.

Θα έχει 11 στάσεις που θα καλύπτουν την επέκταση ενώ θα συνδέεται με το Μετρό στη στάση Δημοτικό Θέατρο (με τον υπό κατασκευή σταθμό Μετρό της γραμμής 3) αλλά και το σταθμό Πειραιάς (που θα βρίσκεται περίπου 100 μέτρα μακριά) ενώ θα είναι περίπου 150 μέτρα από τον ομώνυμο σταθμό του Προαστιακού.

Η επέκταση του Τραμ θα προσφέρει απευθείας πρόσβαση στο κέντρο, την αγορά αλλά και το λιμάνι του Πειραιά στους επιβάτες, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να γίνει και χρειάζεται αλλαγή μέσου στο Φάληρο.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου