Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Στο τέλος του έτους σε λειτουργία η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά. Δείτε την πορεία των έργων.

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση
Με καλούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα  Τραμ στην Αθήνα που αφορούν την επέκταση του μέσου στον Πειραιά. Οι καθυστερήσεις των παλαιότερων ετών φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί και όπως όλα δείχνουν στο τέλος του φετινού έτους θα δούμε τα πρώτα Τραμ να μπαίνουν στην πόλη και να φτάνουν μέχρι το λιμάνι. Πρόκειται άλλωστε για την μεγαλύτερη επέκταση του Τραμ από την εποχή που λειτούργησε το βασικό τμήμα, το καλοκαίρι του 2004.

Η ωρίμανση του έργου είναι πλέον εμφανής και από τους βασικούς δρόμους που έχει γίνει κατάληψη αρχίζει σταδιακά η απομάκρυνση των εργοταξίων. Η νέα εμφάνιση των κεντρικών δρόμων με το εκτεταμένο lifting που έγινε λόγω του έργου αφήνει τον Πειραιά τελείως αλλαγμένο. Η έλευση του Τραμ στο κέντρο και το λιμάνι αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις μετακινήσεις από/προς τον Πειραιά ενώ με την λειτουργία και της επέκτασης του Μετρό η πόλη θα έχει μεταμορφωθεί πλήρως.


Από πλευράς εργασιών η σημερινή εικόνα είναι η κάτωθι: 

  • Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, ολοκληρώθηκαν εργασίες τροχιοδρόμου (χωματουργικά και επιδομή) σε όλο το μήκος του δρόμου ενώ έχει μείνει ένα μικρό τμήμα μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Σε αυτό τον δρόμο τα αρχαιολογικά έχουν τελειώσει.
  • Στην οδό Μικράς Ασίας, ολοκληρώθηκαν με τη φύτευση οι εργασίες αστικού σχεδιασμού στην περιοχή, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου στο pocket (επιδομή και αλλαγές) και στη γέφυρα Παπανδρέου (ενθυλάκωση σιδηροτροχιών σε αποπερατωμένη επιδομή).
  • Στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα σε όλο το μήκος εκτός από ένα τμήμα μεταξύ των οδών Γορτυνίας και Ολυμπίας όπου έχει μπει ο τροχιόδρομος αλλά απομένει η αποκατάσταση και στο τμήμα  μεταξύ Καραολή Δημητρίου -Βενιζέλου όπου μένει να μπει το λεγόμενο "ψαλίδι" δηλαδή ένα τμήμα που έχει παράλληλο τροχιόδρομο (διπλή γραμμή) και εκεί τα Τραμ θα μπορούν είτε να σταθμεύουν σε περίπτωση ανάγκης είτε να αλλάζουν φορά αν το απαιτήσουν οι συνθήκες. Αυτό επελέγη γιατί η γραμμή είναι μονή και σε κάποια τμήματα για λόγους ασφάλειας και λειτουργίας είναι απαραίτητη η διπλή γραμμή.
  • Στην οδό Βασ. Γεωργίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες χωματουργικών και επιδομής από την οδό Γρ. Λαμπράκη έως την Πλατεία Κοραή. Στο τμήμα της Πλατείας Κοραή εκτελούνται ακόμα έργα, ενώ ολοκληρώθηκαν τα αρχαιολογικά. Στο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου από τη Β.Γεωργίου μέχρι την Φίλωνος εκτελούνται αρχαιολογικές εργασίες και τις επόμενες μέρες θα ανοίξει και το τελευταίο εργοτάξιο της επέκτασης που αφορά το τμήμα Φίλωνος-Ακτή Ποσειδώνος που θα είναι και το νέο τέρμα της Γραμμής. 
  • Στην Ομηρίδου Σκυλίτση  ξεκίνησε η κατασκευή τροχιόδρομου  ενώ γίνονται και οι εργασίες παράκαμψης ΟΚΩ από τη Δεληγιάννη μέχρι την συμβολή με την οδό Τζαβέλα λίγο πριν το "κούμπωμα" της επέκτασης με την υπάρχουσα γραμμή στο σημερινό τέρμα στο ΣΕΦ. Η ολοκλήρωση τους προβλέπεται μέχρι το τέλος της Άνοιξης. 
Δείτε το βίντεο:


Πηγές: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com & http://www.pireaspiraeus.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου