Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Δείτε πώς θα δουλεύει το ηλεκτρονικό εισιτήριο που έρχεται στις αρχές του 2017 (video)

Μετά την τηλεματική η οποία είναι σε ισχύ από τον περασμένο Απρίλιο, ο ΟΑΣΑ παρουσιάζει στη ΔΕΘ για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το ηλεκτρονικό εισιτήριο ή αλλιώς το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ) το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το 2017 στην Αττική.

Σκοπός του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι να αντικαταστήσει σταδιακά το χάρτινο εισιτήριο με 2 τύπου «έξυπνων καρτών», που αναμένεται να κάνουν πιο εύκολη την πρόσβαση των επιβατών της πρωτεύουσας στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες και να επιλύσει αρκετά προβλήματα.

Η πρώτη ονομάζεται ATH.ENA Ticket και είναι μια εύκαμπτη χάρτινη κάρτα χωρίς επεξεργαστή, με τη φόρτιση της να προορίζεται κυρίως σε διαδρομές με χρονική διάρκεια ή/και με διαδρομές συγκεκριμένου αριθμού. Η δεύτερη και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η ATH.ENA Card, μια έξυπνη πλαστική κάρτα σε μέγεθος πιστωτικής που διαθέτει επεξεργαστή, είναι προσωποποιημένη, περιλαμβάνοντας φωτογραφία του κατόχου της στο πίσω μέρος, αλλά και δυνατότητα ανάκτησης του υπολοίπου σε περίπτωση απώλειάς της.


Ολόκληρο το ΑΣΣΚ, αποτελείται από πύλες εισόδου-εξόδου, επικυρωτικά μηχανήματα και από αυτόματα μηχανήματα έκδοσης καρτών. Η ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα γίνει αρχικά στον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) στις αρχές του νέου χρόνου, με τα πρώτα μηχανήματα έκδοσης καρτών να έχουν ήδη εγκατασταθεί σε διάφορες στάσεις ως μέρος της δεύτερης φάσης που ολοκληρώνεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στα τέλη Οκτωβρίου. Παράλληλα, από 1/1/2017, τα νέας γενιάς επικυρωτικά μηχανήματα θα βρίσκονται μέσα σε 2.000 λεωφορεία, τρόλεϊ αλλά και σε όλες τις στάσεις του Τραμ.

Στο Μετρό (γραμμές 2 και 3), το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα φτάσει τον Ιούνιο. Η διαφοροποίηση είναι η παρουσία αυτόματων πυλών εισόδου-εξόδου για την αντιμετώπιση της εισιτηριοαποφυγής, οι οποίες θα ενεργοποιούνται μόλις ο επιβάτης ακουμπήσει την έξυπνη κάρτα στην ειδική επιφάνεια προκειμένου να εισέλθει ή ναεξέλθει από το σταθμό. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση συνολικά 1062 πυλών στον Προαστιακό και το Μετρό, με την ενεργοποίηση τους να γίνεται πρώτα στη γραμμή 1 από 1/1/2017 και με τις γραμμές 2 και 3 να ακολουθούν από τον Ιούνιο του ίδιου έτους. 


Τα οφέλη για το επιβατικό κοινό από την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της έξυπνης κάρτας είναι αρκετά με πολλαπλούς τρόπους «φόρτισής» της είτε από τα αυτόματα μηχανήματα είτε μέσω Internet, με τις ουρές που σχηματίζονται στα εκδοτήρια για την αγορά κάρτας απεριόριστων διαδρομών, να αποτελέσουν παρελθόν σε βάθος χρόνου. Οι φορτίσεις και ο χειρισμός των καρτών στα σχετικά κιόσκια γίνεται με επαφή και μαγνητικό αναγνώστη, εισάγοντας την κάρτα σε σχετική υποδοχή. Η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με μετρητά, συμπεριλαμβανομένου κερμάτων, αλλά και με τραπεζικές κάρτες. Η επικύρωση της κάρτας στα τερματικά που βρίσκονται σε πύλες και εντός οχημάτων γίνεται με ανέπαφη χρήση/NFC και υπάρχει ηχητική ένδειξη όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο.

Σε ερώτησή μας, τα στελέχη του ΟΑΣΑ μας ενημέρωσαν ότι το σύστημα δεν υποστηρίζει τη χρήση smartphone και της τεχνολογίας NFC έτσι ώστε να είναι δυνατή η διέλευση και η επικύρωση εισιτηρίων με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, με βάση τις έως τώρα προδιαγραφές του έργου. Πάντως όπως μας επισημάνθηκε, και αυτός ο τρόπος χρήσης μπορεί να υιοθετηθεί με κάποια μελλοντική επέκταση του συστήματος. 
Μετά το πρώτο εξάμηνο, θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα και την παρουσίαση του συστήματος αναλογικής χρέωσης, κάτι που σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΣΑ θα προσφέρει πιο οικονομικές διελεύσεις στον επιβάτη ανάλογα με την απόσταση έχει διανύσει. Για την ώρα δεν έχει αποφασιστεί αν η χρέωση θα βασίζεται σε ζώνες, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαριστεί το δεύτερο μισό του 2017. Στα σχέδια του ΟΑΣΑ είναι μεταξύ άλλων η συνεργασία με έξυπνες εφαρμογές μετακίνησης, οι συνεργασίες με χώρους στάθμευσης και η διαχείριση του επιβατικού φόρτου σε πραγματικό χρόνο.

 ΠΗΓΗ: INSOMNIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου