Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Συγκοινωνίες Αθήνας: Μετρό, Τραμ και νέες υπηρεσίες τα 5 μεγάλα milestones ως το 2020

Τα σημαντικότερα milestones μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας

Μετά τις μεγάλες συγκοινωνιακές αλλαγές τόσο στην τιμολογιακή πολιτική όσο και σε θεματα δρομολογίες οι "Συγκοινωνίες Αθηνών" περιμένουν τα επόμενα σημαντικά milestones.

Στην πραγματικότητα οι 7 νέοι σταθμοί Μετρό του 2013 έφεραν μία μεγάλη ώθηση στην βελτίωση της καθημερινής μετακίνησης των επιβατών. Πλέον στόχος είναι χρόνο με το χρόνο να βελτιώνονται οι υπηρεσίες και να μεγαλώνει το δίκτυο σταθερής τροχίας.

Με βάση τα έργα αλλά και το σχεδιασμό που υπάρχει η Αθήνα μέχρι το 2020 θα έχει γίνει ακόμα καλύτερη συγκοινωνιακά ενώ υπάρχει η υπόσχεση για υλοποίηση και νέων δράσεων στον τομέα της αστικής κινητικότητας που συνδέει τα μέσα σταθερής τροχιάς με  το ποδήλατο και ανοιχτούς προσβάσιμους χώρους για τους πολίτες.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ MILESTONES ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΩΝ
Η επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά προετοιμασίας και δεν περιμένουμε να αλλάξει κάτι στις μετακινήσεις στην πόλη. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα έχουμε 5 τουλάχιστον μεγάλα γεγονότα που το κάθε ένα θα βελτιώνει την εικόνα των συγκοινωνιών.

Το επόμενο σημαντικό milestone θα είναι το 2016 με ένα "τριπλό χτύπημα". Στις αρχές του έτους αναμένεται να λειτουργήσει η τηλεματική σε 1.000 στάσεις λεωφορείων/τρόλεϊ. Η λειτουργία θα φέρει επανάσταση στον τρόπο μετακινησης, μιας και για πρώτη φορά οι επιβάτες θα ενημερώνονται σε real time για την έλευση του μέσου μετακίνησης τους ενώ πλέον όλα τα μέσα θα διαθέτους τηλεματική.

Στα μέσα του έτους περιμένουμε την έναρξη λειτουργίας της επέκτασης του Τραμ από το Φάληρο στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά. Το μέσο πιάνοντας το λιμάνι θα αυξήσει κατακόρυφα την ημερήσια προσέλευση επιβατών και θα δώσει σημαντικές ανάσες στον Πειραιά καθώς θα καταργηθούν αντίστοιχα λεωφορειακές γραμμές. Η επέκταση είναι μήκους 5,4 χιλιομέτρων. Ο επιβάτης θα μπορεί πλέον από τη Βούλα η την Αθήνα να φτάνει στον Πειραιά χωρίς μετεπιβίβαση.

Στο τέλος του 2016 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και το έργο για την εγκατάσταση μπαρών στο σύστημα του Μετρό (σε όλες τις γραμμές) και η λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που θα καταργήσει το σημερινό χάρτινο και υπόσχεται να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την εισιτηριοδιαφυγή. Οι επιβάτες θα μπορούν με πολλούς (και σύγχρονους) τρόπους να γεμίζουν την κάρτα τους και η εύρεση εισιτηρίου θα αποτελεί παρελθόν.

Το 2017 θα είναι το επόμενο milestone για τις Αστικές Συγκοινωνίες καθώς εκτιμάται πως τότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί η πρώτη βόρεια επέκταση του Τραμ από το Σύνταγμα μέχρι την Λ.Πατησίων (συμβολή με Αλεξάνδρας) μέσω της Πανεπιστημίου και του προγράμματος Rethink Athens. Αυτή η επέκταση θα δώσει νέα ώθηση στην μετακίνηση με Τραμ ενώ θα καταργήσει λεωφορειακές γραμμές και θα είναι η αρχή για την τελική επέκταση του μέσου μέχρι τα Άνω Πατήσια.

Το 2018 θα είναι και το σημαντικότερο milestone για την τρέχουσα δεκαετία αναφορικά με τη λειτουργία των συγκοινωνιακών μέσων. Τότε τοποθετείται η λειτουργία της μεγάλης επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας από την Αγία Μαρίνα στο Δημοτικό ΘέατροΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο μετακίνησης στον ευρύτερο Πειραιά. Η γραμμή 2 τότε θα μεγαλώσει κατά 7,5 χιλιόμετρα.

Θα έχουμε νέα δυνατότητες για το λιμάνι ενώ θα βοηθήσει και διασύνδεση με το Τραμ που θα συνδέεται σε Δημοτικό Θέατρο και Πειραιά. Η επέκταση αυτή θα φέρει εύκολη πρόσβαση στις περιοχές του Πειραιά τόσο στο κέντρο και το λίμανι όσο και στο κέντρο της Αθήνας, τα Βόρεια Προάστια, τα Μεσόγεια και το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Θα μειώσει τις μετακινήσεις με αυτοκίνητα και θα φέρει 130.000 νέους επιβάτες στα μέσα σταθερής τροχιάς. Θεωρείται και είναι το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό έργο της πρωτεύουσας για την τρέχουσα δεκαετία.

Αυτή η δεκαετία που ξεκίνησε λίγο "άτσαλα" λόγω της κρίσης θα βρει (πιθανότατα και υπό κατασκευή το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ που θα αποτελέσει και το πρώτο μεγάλο milestone των Αθηναϊκών Συγκοινωνιών της επόμενης δεκαετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου