Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ολόκληρη η αποζημίωση για όσους αποχωρούν ή απολύονται λόγω συνταξιοδότησης.


Για πρωτοποριακή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όπου γίνεται λόγος για καταβολή «ολόκληρης της αποζημίωσης για όσους αποχωρούν ή απολύονται λόγω συνταξιοδότησης» κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο Αλέξης Μητρόπουλος.
Με πρόσφατη απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι διάταξη εθνικού νόμου που θεσπίζει διάκριση λόγω ηλικίας στο ύψος της αποζημίωσης απολύσεως για όσους αποχωρούν ή απολύονται από την εργασία λόγω θεμελίωσης ορίων συνταξιοδότησης, είναι αντίθετη στο Δίκαιο της ΕΕ».

Μεγάλες ανατροπές στον ιδιωτικό τομέα!

Με πρόσφατη απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΚ, Τμήμα Μείζονος Σύνθεσης της 19-4-2016) έκρινε ότι, διάταξη εθνικού νόμου που θεσπίζει διάκριση λόγω ηλικίας στο ύψος της αποζημίωσης απολύσεως για όσους αποχωρούν ή απολύονται από την εργασία λόγω θεμελίωσης ορίων συνταξιοδότησης, είναι αντίθετη στο Δίκαιο της ΕΕ (Οδηγία 2000/78/ΕΚ άρθρα 1, 2 και 6).
Το ΔΕΚ επιλήφθηκε της υπόθεσης (C-414/14) μετά από προδικαστικό αίτημα Δικαστηρίου της Δανίας και αποφάνθηκε ότι η σχετική ρύθμιση του δανέζικου νόμου παραβιάζει:

α)αφενός μεν το Δίκαιο της ΕΕ και ειδικότερα τα άρθρα 1, 2 και 6 της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου της 27-11-2000 «Για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία» και

β)αφετέρου την αρχή για την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω ηλικίας καθώς και των αρχών της ασφάλειας δικαίου και της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.

Ως εκ τούτου, προκύπτει σοβαρό ζήτημα και για τη συμβατότητα του Ελληνικού Δικαίου (άρθρο 8 ν. 3198/1955 κ.ά.) που ορίζει μισή αποζημίωση (50%) για όσους αποχωρούν ή απολύονται λόγω συνταξιοδοτήσεως. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία και την πρακτική δεκαετιών, όσοι αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης και έχουν επικουρική ασφάλιση, λαμβάνουν μόνο το 40% της αποζημίωσης που πραγματικά δικαιούνται!!

Η πρόσφατη αυτή απόφαση του ΔΕΚ είναι από τις πιο σημαντικές των τελευταίων ετών αφού χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα μας και εκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη έχουν απολυθεί με μειωμένες κατά πολύ εργατικές αποζημιώσεις.

ΠΗΓΗ: 

www.bankwars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου