Εξίσωση προς τα κάτω στις αποδοχές των κρατικών υπαλλήλων προβλέπεται στις μνημονιακές... μεταρρυθμίσεις. Για υποβάθμιση των κοινωνικών δομών και σύγκριση με τις βαλκανικές χώρες, κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ.
Στο στόχαστρο των μνημονιακών «μεταρρυθμίσεων» παραμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Προμηνύεται η ανατροπή των αποδοχών τους μέσω του νέου μισθολογίου, με την κυβέρνηση να επικαλείται το «φοβερό» επιχείρημα της «ισότιμης αντιμετώπισης μεταξύ εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», σύμφωνα με πληροφορίες που καταγράφονται στον κυριακάτικο Τύπο.
Η εν λόγω «ισότητα προς τα κάτω» επιβεβαιώνει όσους προειδοποιούσαν ότι το Δημόσιο θα ακολουθήσει τον δρόμο του ισοπεδωμένου, πλέον, ιδιωτικού τομέα. Στις τάξεις των υπαλλήλων ενισχύεται η άποψη ότι επιχειρείται η διαμόρφωση συνθηκών «οικονομικού διωγμού» εις βάρος τους, με επιδίωξη την αντικατάστασή τους από εργαζόμενους χαμηλότερων αποδοχών, όπως συνέβη σε περιπτώσεις που αφορούσαν την απομάκρυνση υπαλλήλων μέσω διαθεσιμοτήτων-απολύσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν αύξηση μισθών σε υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (240.841 εργαζόμενοι), αλλά μείωση στις αποδοχές υπαλλήλων δευτεροβάθμιας (ΔΕ) και υποχρεωτικής (ΥΕ) εκπαίδευσης (204.441 εργαζόμενοι). Από τις μειώσεις φαίνεται ότι θα προκύψει το μπόνους παραγωγικότητας υπέρ των «αποδοτικών» υπαλλήλων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτή η επιλογή θα διαμορφώσει συνθήκες «κανιβαλισμού» και αντιπαραγωγικού ανταγωνισμού μεταξύ των υπαλλήλων.
Ο λαγός…
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», πέραν της πτυχής που αφορά το μπόνους, οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, είναι οι εξής:
1 Να διευρυνθεί η διαφορά μισθού μεταξύ των εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
2 Να μειωθεί αισθητά ο εισαγωγικός μισθός των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης (780 ευρώ ανά μήνα μετά τις μειώσεις), ώστε να πλησιάσει τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, που έχει καθοριστεί νομοθετικά στα 580 ευρώ τον μήνα και 540 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών.
3 Η μείωση του μισθού των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποτελεί το 35% των εργαζομένων στο Δημόσιο, να είναι αισθητή, αλλά μικρότερη από την προηγούμενη κατηγορία – ο εισαγωγικός μισθός σήμερα για υπαλλήλους ΔΕ είναι 858 ευρώ.
Σχολιάζοντας στην «Εφ.Συν.» τα παραπάνω, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Ντριβαλάς, εστίασε σε τρία ζητήματα: «Πρώτον, ό,τι βγαίνει προς τα έξω η κυβέρνηση το κάνει “λαγό” για να μετρήσει αντιδράσεις. Η τρόικα πριν από τρία χρόνια είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να αντέξει οικονομικά την ύπαρξη μισθών και κοινωνικών επιδομάτων χωρών του ευρώ. Αρα πρέπει να συγκριθούμε με χώρες των Βαλκανίων. Τρίτον, επιχειρείται η υποβάθμιση των δημόσιων κοινωνικών δομών. Η πλειοψηφία των εργαζομένων ΥΕ και ΔΕ είναι στους δήμους και στα νοσοκομεία».
Διάλυση υπηρεσιών
Το 70% των δημοτικών υπαλλήλων ανήκει στις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ. «Η μείωση των μισθολογικών αποδοχών των υπαλλήλων είναι ενταγμένη στη γενικότερη αλλαγή που θέλει να επιφέρει η κυβέρνηση σε εργασιακές σχέσεις και εργασιακά δικαιώματα, προκειμένου μέσα από αυτή τη διαδικασία να οδηγηθούμε στην πλήρη διάλυση των υπηρεσιών του Δημοσίου και στην εκχώρηση βασικών ειδικοτήτων στους ιδιώτες», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος.
Για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων προειδοποιεί η Δέσποινα Σπανού, υπεύθυνη του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα συνδεθεί ο μισθός με την παραγωγικότητα μέσω της “αξιολόγησης” που καθιερώνει την ποσόστωση. Με βάση αυτό, ένα ελάχιστο κομμάτι θα παίρνει κάποιο επίδομα παραγωγικότητας, ενώ το 80% θα έχει συνολική μείωση αποδοχών». Αναφερόμενη στην καταβολή του «πριμ», κάνει λόγο για μια επιλογή που θα ενισχύσει τα πελατειακά δίκτυα. «Ολοι θα προσπαθήσουν να κρατάνε ανθρώπους ομήρους στην προοπτική του όποιου επιδόματος», τονίζει.
Η χαρτογράφηση…
Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι η διαμόρφωση του νέου μισθολογίου βρίσκεται σε στάδιο προεργασίας. Συμπληρώνουν ότι στις επαφές του υπουργείου με την τρόικα το σχετικό ζήτημα έμεινε σε επίπεδο συζητήσεων. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο μήνες για τη «χαρτογράφηση» των αποδοχών του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία πρέπει να γίνει «μέχρι κεραίας», για να ακολουθήσει το επόμενο βήμα του σχεδιασμού που θα επιλεγεί. Υπενθυμίζεται η πρόθεση του υπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να συνδεθούν οι αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο με τη θέση που κατέχουν, τα προσόντα και την απόδοσή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου